Harta Istanbul strazi

Istanbul, singurul oras din lume aflat pe doua continente, este imposibil de descoperit in cateva zile de vacanta.

Fostul Constantinopol este locul in care se intrepatrund cultura europeana si cea asiatica, bogatia si saracia, modernismul si traditionalismul. Vei vedea asta cam la orice pas facut prin Istanbul si vei ramane cu senzatia ca vrei mai mult.

Harta Istanbul strazi

Cand sa mergi la Istanbul

Ca sa alegi cea mai buna perioada pentru o vizita la Istanbul trebuie sa stii cum este vremea.

Cel mai cald este in iunie, iulie si august, iar cel mai frig in Ianuarie. Cel mai mult ploua in ianuarie, februarie si decembrie. Daca vrei sa si stai la plaja si sa inoti, perioada iunie - septembrie este cea mai indicata.

Cum alegi cazare in Istanbul

Inainte de a face rezervarea, consulta Harta Istanbul pentru a te asigura ca se situeaza intr-o zona cu acces facil la transportul public si pentru a afla ce obiective turistice ai in apropiere. O cazare buna atat ca pret, cat si ca amplasare si conditii, costa intre 60 si 100 de euro pe noapte.

Harta Istanbul recomanda obiectivele turistice

Pentru a-ti stabili traseul si obiectivele prin orasul de pe malurile Bosforului, acceseaza Harta Istanbul strazi, cu ajutorul careia vei gasi mult mai usor tot ceea ce cauti.

Hagia Sophia - Istanbul
Hagia Sophia - Istanbul
1. Hagia Sophia

Biserica Sfintei Intelepciuni (Hagia Sophia) este una dintre cele mai mari biserici din lume, are o vechime de peste un mileniu si a rezistat cutremurelor, jafurilor si unor incendii.

Moscheea Albastra - Istanbul
Moscheea Albastra - Istanbul
2. Moscheea Albastra

Moscheea Albastra se afla langa Biserica Sfintei Intelepciuni si merita vizitata pentru a-i admira interiorul colorat in albastru.

Palatul TopKapi - Istanbul
Palatul TopKapi - Istanbul
3. Palatul TopKapi

Palatul TopKapi functioneaza acum ca muzeu, si gazduieste, printre colectiile de pietre pretioase, Sabia lui Stefan cel Mare.

Palatul Dolmabahce - Istanbul
Palatul Dolmabahce - Istanbul
4. Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce este simbolul orasului si este considerat cel mai mare palat al Imperiului Otoman.

Turnul Galata - Istanbul
Turnul Galata - Istanbul
5. Turnul Galata

Turnul Galata isi incanta vizitatorii prin balconul sau, care ofera o imagine de la inaltime asupra orasului.

  • Sultanahmet partea istorica a orasului, se afla in zona turistica din centrul metropolei
  • Biserica Sfanta Sofia (Hagia Sophia), una dintre cele mai mari biserici din lume. Are o vechime de peste un mileniu si a rezistat cutremurelor, jafurilor si unor incendii. Intrarea costa in jur de 15 euro, dar este un loc care te va incarca si te va vraji
  • Moscheea Albastra (Sultanahmet Camii) este pur si simplu impresionanta la exterior, dar odata ajuns in interiorul placat cu peste 21.000 de panouri de faianta bleu vei ramane inmarmurit
  • Palatul Topkapi este un muzeu care adaposteste o multime de artefacte din diferite secole. Printre ele se numara si sabia lui Stefan cel Mare
  • Turnul Galata, fosta anexa a zidului de fortificatie, era denumit "Turnul lui Christos" pana la cucerirea Constantinopolului. Ulterior a fost inchisoare pentru prizonierii de razboi, iar in secolul al XIX-lea a devenit observator. Din 1960 a fost transformat in restaurant si club. Ajuns in cel mai inalt balcon al sau, ai o panorama de 360 de grade asupra Istanbulului.
  • Zidurile orasului - 6,5 kilometri, de la Cornul de Aur pana la Marea Marmara - sunt cea mai mare structura bizantina, datand din perioada imparatului Teodosie al II-lea, care a supravietuit pana azi
  • Palatul Dolmabahce, situat in cartierul Besiktas, este simbolul orasului si este considerat cel mai mare palat al Imperiului Otoman.
  • Ce sa mai faci in Istanbul? Ia funicularul pana pe colina de unde vei putea privi Cornul de Aur (1 euro), viziteaza moschei si, obligatoriu, traverseaza Bosforul cu feribotul (putin peste un euro).

Intre partea europeana si cea asiatica a Bosforului se face legatura ori cu feribotul, ori cu trenul, prin tunelul Marmaray.

Aici te poti plimba in voie prin cartierul Kadikoy (vezi harta Istanbul), unul dintre cele mai vechi din Istanbul, care impresioneaza prin arhitectura si freamat, mai ales seara.

Mergi pana la Kalica, pe malul marii, unde poti servi cafea turceasca si iaurt traditional imbracat in zahar pudra.

Marele Bazar te asteapta la shopping: sunt 61 de strazi acoperite, tixite cu magazine, in care lucreaza peste 25.000 de oameni si in care ajung anual aproximativ 400.000 de vizitatori.

Ce gasesti aici? Orice! Poti vorbi linistit in romana, cam cu oricine, iar daca aduci vorba de Hagi, care este vazut ca un erou in Turcia, negocierea cu vanzatorul poate fi mai avantajoasa.

Totul se negociaza! Aveti si optiunea de a face shopping in pietele locale, unde s-ar putea sa gasiti produse de calitate superioara si mai ieftine decat in bazare.

Pune pe lista de vizitat si cel mai mare delfinariu de interior din Europa, unde poti face inclusiv scufundari sau terapie cu delfini, contracost, evident, dar si Istanbul Aquarium.

Daca ai norocul sa cunosti un localnic din Istanbul, te poate plimba si prin acea parte a orasului ascunsa de ochii turistilor, unde intelegi ca desi Turcia este oficial un stat laic, religia si traditionalismul sunt mult mai importante.

Optiuni de transport in Istanbul

Pe langa Harta Istanbul strazi, vei avea nevoie si de o harta a retelei de transport public. Pentru transportul public poti folosi IstanbulKart.

Se incarca la aparate sau la ghisee speciale, iar apoi se debiteaza de pe el calatoriile cu metroul, tramvaiul, funicularul, autobuzele sau feribotul. Un card poate fi folosit de pana la 5 persoane si costa 10 lire, din care 4 credit initial.

Ai la dispozitie si carduri de transport + sightseeing
  • Istanbul Welcome Card Classic - valabil 7 zile, cost 19 euro; include 5 calatorii cu transportul public, croaziera pe Bosfor
  • Istanbul Welcome Card Premium - valabil 7 zile, cost 49 de euro; include 10 calatorii cu transportul public, croaziera pe Bosfor, vizite cu ghid la Hagia Sophia si Palatul Topkapi
  • Istanbul Welcome Card Deluxe - valabil 7 zile, cost 79 de euro; include 20 de calatorii cu transportul public, croaziera pe Bosfor, acces gratuit si cu prioritate la 12 muzee, 3 tururi istorice cu ghid
Ce si unde mananci la Istanbul

Cultura Turciei poate fi descoperita prin mancare si ceai. Mult ceai! Este un obicei sa bei ceai atunci cand iesi in oras si il vei primi chiar si in magazine de suveniruri, din paharute mici, traditionale.

Savureaza o supa de linte, caserole traditionale cu peste, pui sau vita, kumpir, kebab, falafel, kokoreci si, bineinteles, baclava, budinci cu gelatina si inghetata turceasca!

Rahat turcesc poti incerca in toate formele si cu toate aromele si oricum vei lua si la pachet, pentru cei de acasa. Nu te feri de bautura traditionala Yeni Raki si incearca o narghilea ca la mama ei acasa ca sa te contopesti cu cultura turceasca.

In medie, o masa completa, inclusiv bautura, poate ajunge la 25 de euro de persoana.